Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Γ.Στουρνάρας: "Με ενδιαφέρει μόνο να σωθεί η τράπεζα..."


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΜΠΕΤΤΥ ΓΙΑΝΝΑ
Έγινε το "σώσε" στη Βουλή...Χαμός για την υπόθεση της ΑΤΕ
Σκληρή πολιτική κόντρα τροφοδοτεί η απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής από την Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, σήμερα στη βουλή το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, αφού το θέμα "καίει" και ο Υπουργός Οικονομικών,κ.Γιάννης Στουρνάρας, προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων με την στάση του.

"Μας ενδιαφέρει η σωθεί η Τράπεζα...Δεν μας ενδιαφέρει αν ζημιωθούν οι μέτοχοι" , τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του spirospero.gr

Oι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, "σηκώσανε" ψηλά το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας και επικράτησε το αδιαχώρητο...,
αφού φωνάζανε για το τί θα γίνουν οι υποθήκες των αγροτών που έχουνε μείνει στην "κακή" τράπεζα.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Τέρενς Κουίκ, με δήλωσή του στο spirospero.gr, επιβεβαιώνει στο ακέραιο το ρεπορτάζ.
Συγκεκριμένα:

" Στην ενημέρωση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για την ΑΤΕ, δεν ακούσαμε από την κυβέρνηση Σαμαρά, τι θα γίνουν όλα τα υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών που δεν ακολουθούν την "καλή" τράπεζα, αλλά έμειναν στην ομηρία της "κακής" τράπεζας.
Υπενθυμίζω μάλιστα ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους, άρα και τα υποθηκευμένα, είναι στη διάθεση των τοκογλύφων δανειστών μας, με βάση την τελευταία δανειακή σύμβαση, το ταμείο φάντασμα που εδρεύει στο Λονδίνο και το Αγγλικό δίκαιο.Επίσης με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών κ.Γιάννη Στουρνάρα, να λέει ότι στην περίπτωση της ΑΤΕ, τον ενδιαφέρει μόνο να σωθεί η τράπεζα και δεν τον απασχολεί να σωθούν οι μέτοχοι" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κουίκ.

Με λίγα λόγια τι μας λέει ο κ.Στουρνάρας; Ότι αν κάποιος από εμάς έχει μετοχές στην ΑΤΕ, δεν θα σωθεί . Το θέμα είναι μόνον η τράπεζα.

Θυμίζουμε:

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, τα στοιχεία που μεταβιβάστηκαν από την Αγροτική περιλαμβάνουν:

21,4 δισ. ευρώ στοιχεία παθητικού, από τα οποία 14,3 δισ. Ευρώ καταθέσεις, 6,7 δισ. ευρώ διατραπεζικές υποχρεώσεις και 0,4 δισ. ευρώ λοιπές υποχρεώσεις
και 14,7 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού, εκ των οποίων 10,6 δισ. Ευρώ χορηγήσεις και 4,2 δισ. ευρώ λοιπά στοιχεία.
Η διαφορά των 6,7 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι βασική παράμετρος του εγχειρήματος της μεταβίβασης από τον ειδικό εκκαθαριστή στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας ΑΕ, έναντι τιμήματος 95 εκατ. Ευρώ, στην Τράπεζα Πειραιώς, αποτέλεσε η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η Τράπεζα Πειραιώς.

Από την Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα εξυγίανσης της ΑΤΕ εφαρμόστηκαν σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και την τρόικα κατ΄εφαρμογή του Μνημονίου.

Υποστηρίζει ότι η διαδικασία έγινε με πλήρη διαφάνεια, ενώ βάσει του Μνημονίου ο μέτοχος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πριν καταλήξει στην λύση της Πειραιώς διεξήγαγε εμπιστευτική διαγωνιστική διαδικασία απευθυνόμενη στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ωστόσο δεν έδειξαν ενδιαφέρον, ενώ η ανάθεση σε δύο διεθνείς επενδυτικές τράπεζες αναζήτησης επενδυτή στο εξωτερικό δεν τελεσφόρησε.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΤΕ κατετάγη τελευταία στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετείχαν πανευρωπαϊκά. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση του PSI ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας υποχώρησε στο -20%, έναντι 8% που είναι το ελάχιστο αποδεκτό όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .