Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Λευκορωσία-ΣουηδίαΜε απόφαση των Αρχών της Λευκορωσίας, απελάθηκε ο πρέσβης της Σουηδίας επειδή, σύμφωνα με τη Στοκχόλμη, προασπιζόταν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός που προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Το καθεστώς του (προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ) Λουκασένκο αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ ενημερώνοντας τηλεφωνικά δημοσιογράφους. «Εκτόξευσαν κατηγορίες σε βάρος του πρεσβευτή, οι οποίες είναι αβάσιμες. Στην ουσία, έγινε επειδή η Σουηδία αγωνίζεται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ανακοινώνοντας την απόφαση της Λευκορωσίας στο λογαριασμό του στο Twitter ο Σουηδός υπουργός είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια αυτή «σκανδαλώδη» υποστηρίζοντας ότι «δείχνει τη φύση του καθεστώτος».

Ο Μπιλντ πρόσθεσε ότι ο νέος πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Στοκχόλμη χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος και ότι ζητήθηκε από δύο ακόμη Λευκορώσους διπλωμάτες που βρίσκονται στη Σουηδία να φύγουν από τη χώρα. Ο νέος πρεσβευτής διορίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες αλλά δεν έχει πάει ακόμη στη Σουηδία.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .