Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Τα 4 σενάρια που βγάζουν κυβέρνηση





κλικ για μεγέθυνση

Με δεδομένη την αδυναμία των δύο πρώτων δημοσκοπικά κομμάτων να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, φαντάζει μονόδρομος το να οδηγηθούμε σε συνεργασίες, μέσω της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, γράφει το ΕΘΝΟΣ

Μπορεί όλες οι πολιτικές πλευρές να διαβεβαιώνουν ότι η 18η Ιουνίου θα βρει τη χώρα με νέα κυβέρνηση, της οποίας βέβαια το έργο θα είναι το δυσκολότερο που είχε να διαχειριστεί ποτέ κυβέρνηση τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση, ωστόσο τα ποσοστά και οι διαφορές των κομμάτων είναι που θα καθορίσουν το… εύκολο ή το… δύσκολο της επόμενης μέρας.

Η πολιτική ρευστότητα είναι δεδομένη, ενώ το μόνο που φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει είναι η αδυναμία των δύο πρώτων -δημοσκοπικά- κομμάτων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, να συγκεντρώσουν τέτοιο ποσοστό που να τους επιτρέψει να γίνει ή από το ένα ή από το άλλο, αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί το μέτρο για την αυτοδυναμία, με βάση το γεγονός ότι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων αναμένεται να μειωθεί κατά πολύ (ήταν 19% στις 6 Μαΐου και για αύριο υπολογίζεται σε μονοψήφιο νούμερο), θα ανέβει σημαντικά, κατ’ εκτίμηση πάνω από το 37% (στις προηγούμενες εκλογές ήταν περίπου στο 33%). Ετσι, φαντάζει μονόδρομος το να οδηγηθούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας, μέσω της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, η οποία δεν οδήγησε πουθενά μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Χαρακτηριστικά της αυριανής ιδιαίτερα κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, η οποία έχει στρέψει την παγκόσμια προσοχή στη χώρα μας, είναι η οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυβερνητικών πόλων, της Κεντροδεξιάς με επίκεντρο τη ΝΔ και της Κεντροαριστεράς με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, και οι πολλές προειδοποιητικές δηλώσεις από ξένους -κορυφαίους και μη- αξιωματούχους, με αποκορύφωμα τη συνέντευξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Mega, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Ελληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις», αλλά και τις θέσεις Γερμανού αξιωματούχου που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς σύμφωνα με τις οποίες «ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών, το οποίο αν δεν εκτελεστεί στο ακέραιο, το παιχνίδι τελείωσε…».

Ο πλέον κρίσιμος παράγοντας πάντως για την έκβαση των εκλογών είναι οι περίπου 700.000 αναποφάσιστοι, που, όπως αναφέρουν όλες οι εκτιμήσεις, το συγκεκριμένο 10% του εκλογικού σώματος, αναμένεται να αποφασίσει τις τελευταίες μέρες, ή ακόμα και την ίδια μέρα των εκλογών.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πλειονότητα των εταιρειών δημοσκοπήσεων στις μετρήσεις που πραγματοποιούν και οι οποίες δεν μπορούν να δημοσιευθούν δίνουν προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κυμαίνεται από μία έως και τέσσερις μονάδες. Μόνο δύο εταιρείες δίνουν οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, είναι οριακή η μάχη της Δημιουργίας Ξανά να πιάσει το 3%, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οκτακομματικής Βουλής.

Οι αναποφάσιστοι
Οταν όμως το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι τόσο υψηλό, κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια για τα δεδομένα που θα προκύψουν από την κάλπη. Την κατάσταση περιπλέκει ακόμα περισσότερο το δημοσκοπικό εύρημα πως ακόμα και μεταξύ εκείνων που έχουν δηλώσει τι θα ψηφίσουν, ένας στους τρεις βάζει έναν αστερίσκο ότι μπορεί να αλλάξει την απόφασή του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεπεράσουν αθροιστικά το 55-60%, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το «ταβάνι» του πρώτου κόμματος εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται κοντά στο 30%. Ενα στοιχείο τέλος που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την αυριανή μάχη είναι η διάθεση ενός μέρους του εκλογικού σώματος να κατευθυνθεί στην «ψήφο της μίας ημέρας», που αρκετοί πολίτες φαίνονται διατεθειμένοι να επιλέξουν ένα κόμμα μόνο και μόνο για να μην κερδίσει ο αντίπαλός του.

Επιστροφή στα εντός Βουλής κόμματα

Με δεδομένο ότι το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας καταλαμβάνει μηδαμινές πιθανότητες, αφού κανένα κόμμα δεν φαίνεται να ξεπερνά το 37,5%, ποσοστό που απαιτείται για να σχηματιστεί μονοκομματική κυβέρνηση, τα σενάρια συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος προέρχονται από διάφορους συνδυασμούς.

Δύο επίσης παράμετροι για την επίλυση του προβλήματος που αφορά τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη μέρα των εκλογών αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται η πιθανότητα να συνεργαστούν τα δύο πρώτα κόμματα, όπως επίσης ότι οποιαδήποτε συνεργασία θα διαμορφωθεί στη βάση πολιτικής συμφωνίας που θα αφορά από τη μια πλευρά την παραμονή της χώρας στο ευρώ με επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και από την άλλη την καταγγελία του μνημονίου με την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων.Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Κοινοβουλίου κυμαίνεται από 4,5% έως 6,5%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του Μαΐου έφτασε το 19%. Σε περίπτωση που επαληθευτεί ένα από τα τέσσερα σενάρια που καταγράφουν οι έρευνες κοινής γνώμης, θα αποδειχτεί η πρόβλεψη ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μικρών κομμάτων (περίπου το 15% του εκλογικού Σώματος), οι δύο στους τρεις πολίτες που επέλεξαν μη κοινοβουλευτικά κόμματα τον Μάιο, θα κατευθυνθούν στην κάλπη υποστηρίζοντας κοινοβουλευτικά κόμματα με στόχο τη δημιουργία κυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών.

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .