Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Κύπρος: μνημόνιο ή Ρωσία

Το δίλημμα της Λευκωσίας είναι αν θα ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης ή θα πάρει δάνειο από τη Μόσχα
Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας (αριστερά) διευθύνει μια οικονομία που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού

«Ρωσία ή Ευρώπη» είναι το δίλημμα που προβάλλεται στην Κύπρο για τη στήριξη της οικονομίας της, η οποία βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, αλλά και των απαράδεκτων καθυστερήσεων της κυπριακής κυβέρνησης να λάβει μέτρα, την ώρα που η κρίση χτυπούσε την πόρτα και της Κύπρου.
Το δίλημμα λοιπόν είναι: δάνειο από τη Ρωσία ή ένταξη στον μηχανισμό στήριξης και επιβολή μνημονίου και στην Κύπρο; Στη Λευκωσία ωστόσο ανησυχούν και για το εάν κυριαρχήσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις στην Ελλάδα γιατί μια πιθανή έξοδος από την ευρωζώνη και μια ανεξέλεγκτη πτώχευση της Ελλάδας θα παρασύρει και την Κύπρο.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα παρασύρει την Κύπρο στην καταστροφή, μετά την εισβολή, εξαιτίας της χούντας των Αθηνών, του Αττίλα το 1974. Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα δεν ήταν όμως αποτέλεσμα οδηγιών από την Αθήνα. Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου είχε την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου επί των κυπριακών τραπεζών και έβλεπε τον τυφώνα να έρχεται και δεν αντέδρασε. Και πώς να αντιδράσει, αφού ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου κ. Αθ. Ορφανίδης ούτε καν μιλούσε με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και εκτόξευαν ο ένας στον άλλον κατηγορίες δημοσίως;
Τώρα η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Οι Κύπριοι επιχειρούν στρεφόμενοι προς το Κρεμλίνο να πάρουν τη βοήθεια που χρειάζονται αποφεύγοντας την ένταξή τους στον μηχανισμό στήριξης, ακόμη και με μια ειδική σχέση, όπως συνέβη με την Ισπανία. Θέλουν να αποφύγουν ένα «ειδικό μνημόνιο» ή ένα «μνημόνιο light» βλέποντας τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται πως είναι η αναζήτηση χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Ακόμη και εάν οι Ρώσοι δεχτούν να επεκτείνουν το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που έδωσαν στις αρχές του 2011 και να το αυξήσουν στα 5 δισ. ευρώ με το ίδιο ευνοϊκό επιτόκιο των 4,5% δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι η Κύπρος θα αποφύγει τον μηχανισμό στήριξης. Και τούτο γιατί οι ανισορροπίες που παρουσιάζει δεν αφορούν μόνο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά αφορούν και τον τομέα των δημοσίων οικονομικών, την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.
Η Ρωσία φαίνεται διατεθειμένη να βοηθήσει για άλλη μία φορά όχι τόσο επειδή θέλει να συνδράμει τους Κυπρίους, αλλά γιατί θέλει να θωρακίσει τα δισεκατομμύρια των ρωσικών καταθέσεων που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι ρώσοι μεγιστάνες χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν την Κύπρο ως σταθμό των καταθέσεών τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και έτσι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματός της και κατ' επέκταση την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.Ανεξαρτήτως όμως από το πού θα προέλθει τελικά η βοήθεια, είτε από τη Ρωσία είτε από τον μηχανισμό στήριξης, η κυπριακή κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πάρει σκληρά μέτρα. Ο κομμουνιστής πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας (η θητεία του οποίου λήγει τον Φεβρουάριο) έσπευσε να δεσμευθεί πως ό,τι κι αν γίνει δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε μείωση των συντάξεων, ούτε μείωση των μισθών, ούτε περικοπές σε κοινωνικές παροχές. Ενας κομμουνιστής πρόεδρος, έστω και αν δεν επιθυμεί να επανεκλεγεί, δεν θέλει (και δεν το επιτρέπει και το πανίσχυρο ΑΚΕΛ) να λάβει μέτρα που πλήττουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.Η Κύπρος που εδώ και έναν χρόνο δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις διεθνείς αγορές, αναζητεί εναγωνίως τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Λαϊκής (πρώην Marfin), αφού έχει εγγυηθεί την επιχειρούμενη αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας. Η ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών (εξαιτίας του ελληνικού «κουρέματος») πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα και αυτός είναι ο λόγος που οι προσπάθειες τόσο της κυβέρνησης όσο και της κεντρικής τράπεζας επικεντρώνονται σε πρώτη φάση στην εξεύρεση βοήθειας η οποία θα ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό που θα χρειαστεί για τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας.
Πώς όμως αλήθεια η Κύπρος με μια ισχυρή οικονομία, με ρυθμό ανάπτυξης 4,5% και με έλλειμμα μόλις 2,5% επί του ΑΕΠ βρέθηκε σ' αυτή τη δύσκολη θέση; Πέρα από την αρνητική επίδραση που είχαν στην οικονομία της οι εξελίξεις στην Ελλάδα, υπάρχουν και οι ευθύνες της κυπριακής κυβέρνησης.
Αν και η Κύπρος είχε περάσει σε οικονομική ύφεση με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ωστόσο καμία σοβαρή προσπάθεια να ληφθούν μέτρα δεν έγινε. Το έλλειμμα εκτοξεύτηκε στο 3,5% επί του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 75% επί του ΑΕΠ. Αριθμοί που θα τους ζήλευαν πολλές χώρες και κυρίως η Ελλάδα, αλλά για την Κύπρο δεν επαρκούν και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στο 2,5%. Ετσι τώρα δεν απομένει τίποτε άλλο από την προετοιμασία για τη λήψη μέτρων ώστε είτε με δάνειο από τη Ρωσία είτε με ένταξη στον μηχανισμό στήριξης να μην υπάρξουν αποτελέσματα εξαθλίωσης για το κοινωνικό σύνολο.
Σήμερα όμως η αγωνία των Κυπρίων δεν έχει να κάνει ούτε με τη Μόσχα ούτε με τις Βρυξέλλες, αλλά με την Αθήνα και με την απάντηση που θα δοθεί στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Και τρέμουν στην ιδέα να μη σχηματιστεί τη Δευτέρα κυβέρνηση στην Αθήνα....

βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .