Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Τραυματίστηκε πυροσβέστης στην Κρήτη



Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Στις φλόγες βρίσκεται η Κρήτη. Βιάνος, Κεραμέ, Κάστελος, Αμπελάκι και Ιεράπετρα απασχολούν τις τελευταίες ώρες το σύνολο των ανδρών του πυροσβεστικού σώματος στο νησί. Οι φλόγες κατασπαράσσουν περιουσίες, καταστρέφουν τον ανθρώπινο μόχθο, βάζουν σε κίνδυνο ζωές και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο με συνεργό του τους τον ισχυρό άνεμο που σαρώνει ολόκληρη την Κρήτη. Την τελευταία ώρα αναμένονται από τη Θεσσαλονίκη ενισχύσεις ενώ έχουν φτάσει στο Καστέλλι Ηρακλείου και δύο καναντέρ τα οποία θα επιχειρήσουν πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς της Βιάνου, κάτι που για να γίνει ωστόσο θα πρέπει να κοπάσουν οι άνεμοι έστω και για λίγο.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το prismanews.gr, ένας πυροσβέστης με τραύμα στο πόδι μεταφέρθηκε από το μέτωπο της φωτιάς της Βιάνου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο από τους άνδρες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ που βρίσκεται εκεί από τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να βοηθήσει και να παράσχει τις πρώτες βοήθειες όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο πυροσβέστης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τραυματίστηκε κατά την ώρα της κατάσβεσης, τον ανέλαβαν όμως αμέσως οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ και αφού του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες των μεταφέρουν τώρα στο νοσοκομείο. Λίγο νωρίτερα είχαν μεταφέρει μία ηλικιωμένη γυναίκα με αναπνευστικό πρόβλημα και πάλι στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Από τις 2:30 σήμερα τα ξημερώματα το Ειδικό Τμήμα του ΕΚΑΒ με επικεφαλής το διευθυντή της υπηρεσίας Δημήτρη Βουρβαχάκη βρίσκεται στην περιοχή του Χόνδρου, Βιάνου, Κερατόκαμπου με 4 ασθενοφόρα, γιατρούς και διασώστες ενώ μαζί τους είναι και τα ασθενοφόρα από τα κέντρα υγείας Καστελίου και Βιάνου.

Οι μονάδες του ΕΚΑΒ από το πρωί δίνουν τις πρώτες βοήθειες και καλύπτουν ανάγκες κυρίως των ηλικιωμένων πολιτών. Πρόκειται για ένα τμήμα που καλείται και επεμβαίνει σε εξαιρετικά κρίσιμα περιστατικά όπου μπαίνουν σε κίνδυνο μαζικά ανθρώπινες ζωές. Πρόκειται για μια ομάδα δράσης – κρούσης που ενώ βρίσκεται επί ποδός την ίδια στιγμή ούτε η πόλη αλλά ούτε και το εθνικό δίκτυο στερείται την πολύτιμη παρουσία των ασθενοφόρων. Σήμερα οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ έδωσαν πολύτιμες συμβουλές και στάθηκαν αρωγοί στις προσπάθειες της πυροσβεστικής.

Οι φωτιές Στα μέτωπα της φωτιάς και πιο συγκεκριμένα στη Βιάνο βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο μέτωπο πυρκαγιάς που καίει στην Κρήτη τις τελευταίες ώρες. Η φωτιά από το χωριό Μάρθα έφτασε στον Κερατόκαμπο έχοντας καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμα της. Περιουσίες κάηκαν, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και βγήκαν σώοι χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών ενώ ηλικιωμένοι πήραν το δρόμο με τα πόδια και απομακρύνθηκαν από τα χωριά τους για να μην καούν ζωντανοί. Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και ανεξέλεγκτο μέχρι και αυτή την ώρα ενώ ο άνεμος που πνέει στην περιοχή δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελέγχου της φωτιάς.

Καναντέρ εν αναμονήΣτην περιοχή βρίσκονται 21 υδροφόρες της πυροσβεστικής με 45 άνδρες, τρία πεζοπόρα τμήματα με 20 άνδρες, 2 ελικόπτερα ενώ τα καναντέρ περιμένουν μέσα στο αεροδρόμιο Καστελίου σήμα ότι μπορούν να απογειωθούν για να συμβάλουν στην κατάσβεση. Παράλληλα από ώρα σε ώρα αναμένονται από τη Θεσσαλονίκη 30 πυροσβέστες ως ενίσχυση στις δυνάμεις που παλεύουν με τις φλόγες στο νησί. Επίσης στην περιοχή βρίσκονται και πάρα πολλές υδροφόρες των γύρω δήμων που προσπαθούν να βοηθήσουν όσο γίνεται περισσότερο το έργο των πυροσβεστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .