Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

Ο Ασάνζ μπορεί "να παραμείνει επ' αόριστον" στην πρεσβεία του Ισημερινού

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στον οποίο ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, θα μπορούσε «να παραμείνει επ' αόριστον» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς οι βρετανικές αρχές αρνούνται να τον αφήσουν να ταξιδέψει στο Κίτ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

«Το πρόβλημα είναι ότι το Λονδίνο δεν θα του χορηγήσει ασφαλή έξοδο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Λόχα (420 χλμ. νότια του Κίτο). Στην περίπτωση αυτή «ο κ. Ασάνζ μπορεί να παραμείνει επ' αόριστον στην πρεσβεία μας», σημείωσε.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, του οποίου η Σουηδία ζητεί την έκδοση για να λογοδοτήσει στη χώρα αυτή για κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Λίγο μετά, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο είναι «απογοητευμένο» από τη στάση του Κίτο, αλλά η απόφαση αυτή δεν αλλάζει «τίποτα» στην υποχρέωσή του να εκδώσει τον Ασάνζ στη Σουηδία, καθώς έχει εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με τον κ. Κορέα, το ευρωπαϊκό δίκαιο «είναι λίγο διαφορετικό» από το λατινοαμερικάνικό δίκαιο, βάσει του οποίου όταν μια χώρα χορηγεί άσυλο σε ένα άτομο, «η χώρα όπου βρίσκεται η πρεσβεία (η οποία στεγάζει το άτομο αυτό) πρέπει υποχρεωτικά να του χορηγήσει μια ασφαλή έξοδο».

«Στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, και βέβαια όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .