Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Διαβάστε την ανακοίνωση της αστυνομίας για τη σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους



Συνελήφθησαν χτες το πρωί, στην περιοχή Χαριλάου, από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης...
σε συνεργασία με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο άντρες ηλικίας 52 και 50 ετών, οι οποίοι εξαπατούσαν ηλικιωμένους και τους έπαιρναν χρήματα

Διαβάστε την ανακοίνωση της αστυνομίας για τη σπείρα:
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω μαζί με έναν ακόμη συνεργό τους, ο οποίος αναζητείται, πρωινές ώρες της 17-08-2012, προσέγγισαν 73χρονη ημεδαπή, στην περιοχή Χαριλάου, όπου με το πρόσχημα ύπαρξης γνωριμίας με συγγενικό της πρόσωπο, αποπειράθηκαν να της αποσπάσουν χρηματικό ποσό.

Υστέρα από αναζητήσεις, οι ανωτέρω, εντοπιστήκαν να κινούνται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κατοχή και στο όχημα τους βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 2.745 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα που διενεργεί το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψε ότι, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων προσώπων, προκειμένου να αποσπάσουν από αυτούς χρηματικά ποσά με το πρόσχημα γνωριμίας τους με πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος των θυμάτων και υποτιθέμενων οφειλών των συγγενών τους.

Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα 29-03-2012 έως και 17-08-2012 εξαπάτησαν (13) τουλάχιστον ηλικιωμένα άτομα, από τα οποία απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 23.000 ευρώ.

Επιπροσθέτως, το προαναφερόμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ως μέσο διάπραξης τέλεσης αξιοποίνων πράξεων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με σκοπό την αποφυγή παρόμοιων φαινόμενων από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, συνιστά:

- Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

- Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).

- Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .