Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα δικαστική διαμάχη φαρμακοποιών- σούπερ μάρκετ για το βρεφικό γάλα



Η πώληση των βρεφικών τροφών και κυρίως του βρεφικού γάλακτος προκαλεί νέο γύρο δικαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των σούπερ μάρκετ και των φαρμακοποιών. Και αυτή τη φορά, τη λύση καλείται να δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν πέντε γνωστές «αλυσίδες» σούπερ μάρκετ. 

Κάνουν λόγο για σημαντική οικονομική βλάβη μετά το προσωρινό «πάγωμα» από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της κυβερνητικής απόφασης του Δεκεμβρίου του 2011 με την οποία άναβε το πράσινο φως στα Σούπερ Μάρκετ να πωλούν βρεφικό γάλα για παιδιά έως 6 μηνών.

Οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ υποστηρίζουν πως είχαν προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες που δεν πρόλαβαν να διαθέσουν, χωρίς δική τους ευθύνη, ενώ είχαν υπογράψει και σχετικές συμβάσεις με εταιρείες προμήθειας βρεφικού γάλακτος.

Με την προσφυγή τους ζητούν να ανακληθεί η απόφαση που έλαβε τον περασμένο Ιούλιο το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με την οποία επιτρεπόταν η διάθεση βρεφικών τροφών για παιδιά μέχρι έξι μηνών μόνο από τα φαρμακεία. Επικαλούμενοι λόγους προστασίας της υγείας των παιδιών οι σύμβουλοι Επικρατείας «πάγωσαν» τη διάθεση γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τις 27 Νοεμβρίου του 2012, οπότε θα συζητηθεί στο Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η κύρια προσφυγή των φαρμακοποιών.

Στην απόφαση αναφερόταν ότι η «η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως έξι μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών». Είχε προηγηθεί αίτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και φαρμακοποιών, η οποία έγινε και έγινε προσωρινά δεκτή από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .