Δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά την τραγωδία στηΡικομέξ, το εργοστασίου που κατέρρευσε από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, για να δικαιωθούν οι συγγενείς των 39 θυμάτων του φονικού σεισμού.
Με ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής επιδίκασε αποζημίωση ύψους 13 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα δοθεί από πόρους της Περιφέρειας.
Ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Σγουρός δήλωσε πως τα χρήματα θα δοθούν στους συγγενείς των θυμάτων, ενώ άφησε αιχμές για το υπουργείο Οικονομικών, επειδή τους τελευταίους 16 μήνες ζητούσε συνέχεια από την Περιφέρεια να αναλάβει τις οικονομικές υποχρεώσεις.
Το χρονικό της τραγωδίας
Ήταν Τρίτη μεσημέρι 7 Σεπτεμβρίου του 1999 και οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν 14:57, πριν από 13 χρόνια, όταν ο Εγκέλαδος επισκέφθηκε την Αττική. Είχε προηγηθεί ένας υπόκωφος θόρυβος που προμήνυε τα όσα μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα θα συνέβαιναν. Η γη άρχισε να σείεται, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε αυτόματα και δεκάδες κτίρια άρχισαν να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα.
Μεταξύ των σπιτιών και των πολυκατοικιών, αναφέρει το protothema.gr, οπου σωριάστηκαν στη γη ήταν και το εξαώροφο εργοστάσιο της Ρικομέξ κοντά στους πρόποδες της Πάρνηθας στην οδό Τατοΐου 1.
«Βρισκόμουν στο χώρο εργασίας μου. Εξαιτίας της σεισμικής δόνησης κατέρρευσε ακαριαία σαν χάρτινος πύργος το κτίριο όπου στεγαζόταν το εργοστάσιο. Έτρεξα ενστικτωδώς προς τη σκάλα, αγκάλιασα το σιδερένιο της άξονα και κοιτάζοντας προς τα κάτω είδα να φεύγει όλος ο όροφος μαζί με την τηλεφωνήτρια. Βρέθηκα ξαπλωμένη ανάσκελα έχοντας από πάνω μου τις τέσσερις πλάκες των ορόφων. Η κατάστασή μου ήταν τραγική. Επεφτα σε λήθαργο και συνερχόμουν όταν θυμόμουν τα αγαπημένα μου πρόσωπα, άλλοτε με αρνητικές σκέψεις και άλλοτε με θετικές. Οταν για πρώτη φορά άκουσα τα κομπρεσέρ, η ελπίδα φούντωσε μέσα μου. Φώναζα με όση δύναμη μου είχε απομείνει… Βγήκα από εκεί ζωντανή νεκρή… Τριάντα εννέα συνάδελφοί μου δεν τα κατάφεραν. Τους ρούφηξε το έδαφος…».
Η μαρτυρία ανήκει στην Εύη Σοφίλου, πρώην εργάτρια της βιομηχανίας Ρικομέξ στο Μενίδι, η οποία απεγκλωβίστηκε ύστερα από 46 ώρες από τα χαλάσματα του εργοστασίου που έγινε ο τάφος 39 συναδέλφων της δύο εκ των οποίων ήταν έγκυοι.
Η ίδια είχε μιλήσει τότε μετά από λίγες ημέρες σε περιοδικά και εφημερίδες για την εμπειρία που της σημάδεψε τη ζωή. Εκτός από τη Ρικομέξ, «σκόνη» έγιναν και τα εργοστάσια Φουρλής, Φαράν, Παπουτσάνης και Πρόκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .