Είναι η αγαπημένη σάλτσα μικρών και μεγάλων. Έχει πικάντικη γεύση και κατακόκκινη όψη, που την κάνουν να ξεχωρίζει. Κι όμως η περίφημη κέτσαπ πριν από λίγα χρόνια παραλίγο να μεταλλαχτεί χρωματικά και να χάσει την… παθιασμένη νοστιμιά της.
Η διάσημη σάλτσα, που διαφημίστηκε παλαιότερα ως «ευλογημένη ανακούφιση για τη γυναίκα», εμφανίστηκε το 2000 στις αγορές και σε πράσινο, μοβ, ροζ, πορτοκαλί και μπλε χρώμα – φυσικά με την προσθήκη αντίστοιχων σε χρώμα τροφίμων. Δεν έγινε όμως δημοφιλής με αποτέλεσμα να αποσυρθεί 6 χρόνια αργότερα παραμένοντας τελικά στη γνωστή, κόκκινη μορφή της.
Ποιος την έφτιαξε πρώτοςΤη συνταγή της κέτσαπ επινόησαν πρώτοι οι Κινέζοι στα τέλη του 16ου αιώνα, για να συνοδέψει συνταγές με ψάρι και πουλερικά (όπως κάνουν επίσης οι Μαλαισιανοί και οι Ινδονήσιοι). Λέγεται ότι η πρώτη κέτσαπ ήταν φτιαγμένη από ντομάτα, ξίδι, ζάχαρη, αλάτι, ψιλοκομμένο ραπανάκι και σάλτσα σέλινου. Άλλες παραλλαγές της περιλαμβάνουν φυτικά αρτύματα και καρυκεύματα, όπως κρεμμύδι, μπαχάρι, γαρίφαλο, κανέλα και σκόρδο.
Πηγή λυκοπενίουΤο στοιχείο που κάνει διατροφικά πλεονεκτική μια φυσική σάλτσα ντομάτας – έναντι του φρέσκου λαχανικού – είναι το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό στοιχείο, το οποίο βοηθά στην αποτροπή ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως αυτή του προστάτη. Σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μαγειρεμένη ντομάτα (με ελαιόλαδο) έχει υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου από τη φρέσκια, επειδή το μαγείρεμα αυξάνει τη συγκέντρωση του βιοδιαθέσιμου λυκοπενίου, ενώ το ελαιόλαδο βοηθάει στην απορρόφησή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .