Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

«Στήριξη στην Ελλάδα» ζητούν 21 Νομπελίστες.

“Support of Greece” (Στήριξη στην Ελλάδα) είναι ο τίτλος του άρθρου που συνυπογράφουν 21 νομπελίστεςτων θετικών επιστημών, στο κορυφαίο αμερικανικόπεριοδικό Science.

Οι σπουδαίοι επιστήμονες αναφέρονται στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια που δεν απορροφήθηκαν κατά τα δύο τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να πληγούν οι τομείς «της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας», οι οποίοι έχουν κρίσιμη σημασία για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση...
Εκτός από τον Χάραλντ τζουρ Χάουζεν, τον Γερμανού ιολόγο και διευθυντή του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο, ο οποίος τιμήθηκε το 2008 με το Νομπέλ Ιατρικής για τις έρευνες που οδήγησαν στην ανάπτυξη του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το άρθρο συνυπογράφεται από ακόμα 20 νομπελίστες, καθώς και τον διευθυντή του EMBL Ίαν Ματάζ και τον Ρόμπερτ Μέι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο Crafoord της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας.


Στο κείμενό τους οι Νομπελίστες καταθέτουν τις προτάσεις τους και ζητούν, μεταξύ άλλων, τη διάθεση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία σε καινοτόμα ελληνικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας, τα οποία θα προσφέρουν οφέλη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης, ζητούν να διασφαλιστεί η ελληνική συμμετοχή σε μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL), ενώ για την επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών, οι νομπελίστες προτείνουν να χρησιμοποιηθούν διαρθρωτικά κεφάλαια για την δημιουργία ελληνικών κέντρων αριστείας και την προώθηση της συνεργασίας τους με μεγάλα ερευνητικά κέντρα της υπόλοιπης Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .