Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Κάλπες στα Πανεπιστήμια με φόντο την πολιτική αστάθεια .


Αύξηση των ποσοστών των αριστερών παρατάξεων και αποτύπωση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, τα κύρια χαρακτηριστικά των σημερινών φοιτητικών εκλογών

Αύξηση των ποσοστών των αριστερών παρατάξεων και αποτύπωση και στα Πανεπιστήμια του εκλογικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, αναμένουν από τις σημερινές φοιτητικές εκλογές, οι παρατάξεις. Όλα είναι έτοιμα για τη σημερινή εκλογική διαδικασία, η οποία υπό διαφορετικές συνθήκες, θα αποτελούσε ένα μείζον πολιτικό γεγονός. Σήμερα όμως, φαντάζει σαν μια υποχρέωση, η οποία πρέπει απλώς να ...

διεκπεραιωθεί, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αφού το κλίμα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ήταν υποτονικό και μόνο οι αφίσες των φοιτητικών παρατάξεων στους διαδρόμους, θύμιζαν ότι έρχονται εκλογές.

Παράλληλα, φέτος δεν έγινε καμία προσπάθεια μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων προκειμένου να εκδοθούν κοινά αποτελέσματα, ως εκ τούτου, σήμερα το βράδυ οι φοιτητές και σπουδαστές θα αναγνώσουν διαφορετικά αποτελέσματα από κάθε παράταξη. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές ζυμώσεις που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν φαίνεται να αυξάνουν το ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας προς τις φοιτητικές παρατάξεις.

Για μια τέτοια «αδιαφορία» βέβαια υπάρχουν μια σειρά αιτίες, πέρα από τη φυσιολογική σε ένα βαθμό επισκίαση των φοιτητικών εκλογών από τις μείζονες πολιτικές εξελίξεις. Η πρώτη και βασική αιτία είναι ο ψηφισμένος από 255 βουλευτές, νόμος Διαμαντοπούλου - Γεωργιάδη, ο οποίος καταργεί στην πράξη την ανάμειξη των φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ, ενώ ο «περιβόητος» νόμος – πλαίσιο συνεχίζει να μην εφαρμόζεται στα Πανεπιστήμια της χώρας όσον αφορά στην εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης.

Ένα ακόμη θέμα που κυριαρχεί είναι και το αβέβαιο μέλλον των φοιτητών, οι οποίοι βλέπουν την ανεργία να «καλπάζει» και τους μισθούς να καθηλώνονται στα 400 ευρώ. Αλλαγή συσχετισμών Οι παρατάξεις εκτιμούν ότι στις σημερινές εκλογές θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και είναι αρκετά πιθανό να καταγραφεί σημαντική άνοδος των αριστερών σχημάτων, ιδίως της Αριστερής Ενότητας που πρόσκειται στον ΣΥΝ, και να υπάρξει μείωση στα ποσοστά των δύο παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που εκπροσωπούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.

Πάντως, η ΔΑΠ αναμένει να αναδειχθεί και πάλι πρώτη δύναμη για 26η χρονιά, καθώς φέτος κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πως τα Πανεπιστήμιο μπορεί να στηρίξει τους φοιτητές εν μέσω οικονομικής κρίσης, κάτι που «μέτρησε» ιδιαίτερα στους φοιτητικούς κύκλους και δείχνει να αποτελεί τη νέα τάση μέσα στα Ιδρύματα, μαζί με την ιδεολογική σύγκρουση που επεδίωξαν με τη γενιά του Πολυτεχνείου σε πολλά τους κείμενα. Υπενθυμίζεται ότι την περσινή χρονιά η ΔΑΠ είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη με ποσοστό κοντά στο 36%, δεύτερη δύναμη ήταν η ΠΑΣΠ που άγγιξε το 29% και τρίτη παράταξη η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, με το ποσοστό της να φτάνει το 14%.

Η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΝ (Αριστερή Ενότητα) είχε συγκεντρώσει περίπου 5%, και μένει να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει ανάλογη άνοδος με αυτήν που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κάλπη πάντως των φοιτητικών εκλογών, εδώ που φτάσαμε, ίσως να είναι η πρώτη σοβαρή δημοσκόπηση για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές... Άλλωστε το δείγμα θα είναι τεράστιο και αντιπροσωπευτικό...

Ανακοινώσεις των παρατάξεων Στο έργο που παρουσίασε στα Πανεπιστήμια, καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, επικεντρώνεται η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, στο κάλεσμά της για τις σημερινές εκλογές, ζητώντας από τους φοιτητές να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής σε όλη την κοινωνία, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δυναμική του φοιτητικού κινήματος στη χώρα. «Με τις πράξεις μας, θέσαμε ένα τέρμα στο παρελθόν και σε δράσεις που δεν αντιστοιχούσαν με τον πραγματικό μας ρόλο στα ΑΕΙ και πλέον συνεχίζουμε δυναμικά διεκδικώντας την αλλαγή που έχει ανάγκη η Ελλάδα ώστε να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Βασικός μας στόχος από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς είναι η οριστική ρήξη με τις συμπεριφορές και τη νοοτροπία της γενιάς του Πολυτεχνείου, η οποία χρεοκόπησε την Ελλάδα και οδήγησε στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό. Είναι καιρός, να πάρουμε την Πατρίδα μας πίσω και η δική μας γενιά να βγει μπροστά, κόντρα στο ρεύμα που θέλει τους νέους αδιάφορους για την πολιτική και με βασική προϋπόθεση να είμαστε χρήσιμοι στους συνομηλίκους μας.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, πέρα από την Πρόταση Παιδείας για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που καταθέσαμε την περσινή χρονιά, παρουσιάσαμε φέτος την Κοινωνική Πρόταση για το φοιτητή, ένα σύνολο θέσεων και προτάσεων για το πώς τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα μπορέσουν να στηρίξουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές εν μέσω οικονομικής κρίσης μέσα από πρακτικές που εφαρμόζονται στα περισσότερα ιδρύματα του εξωτερικού» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα η νέα γενιά να βγει μπροστά και να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Να καταρρεύσει ο δικομματισμός και στις σχολές, μετά το πρώτο βήμα που έγινε στην κοινωνία επιδιώκει η Νεολαία Συνασπισμού για τις σημερινές εκλογές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «Η μεγάλη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα η εκλογική καθίζηση των κομμάτων του μνημονίου, στις βουλευτικές εκλογές, έσπασε τις βεβαιότητες. Αποδείχθηκε ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος και κανένας εκβιασμός δεν μπορεί να υπερισχύσει όταν έρχονται στο προσκήνιο οι κοινωνικές ανάγκες.

Η σπουδάζουσα νεολαία, είναι αυτή που βιώνει στο σήμερα τη διάψευση των προσδοκιών και καταδικάζεται σε ένα μέλλον χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με μισθούς 360 ευρώ, μόνο και μόνο για να υπηρετηθεί ο 'εθνικός στόχος' της ανταγωνιστικότητας».

Σύμφωνα με τη Νεολαία Συνασπισμού, οι δυνάμεις της ενωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, που πρωτοστάτησαν στους αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την ανασυγκρότηση των δομών του φοιτητικού κινήματος, αποτελούν το πλέον συνεπές αντίπαλο δέος στην κυριαρχία των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ στις σχολές, καλώντας τους φοιτητές να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Αριστερής Ενότητας» στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, δίνοντας δύναμη στις δυνάμεις που παλεύουν για την ενότητα της φοιτητικής αριστεράς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .