Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΕΠΙ "ΧΟΥΝΤΑΣ" ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΟΥΡΟΥ... ΟΧΙ ΟΠΟΙΟ ΚΙ ΟΠΟΙΟ... ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ!!!



Η Ιστορία του Σχολείου είναι ξεκάθαρη και την διατυπώνει το ίδιο το σχολείο... Το 1867 παραδόθηκε στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ένα νέο κτήριο στην οδό Σταδίου, το «Τοσίτσειο», το οποίο πήρε το όνομά του από τους δωρητές του Ελένη και Μιχαήλ Τοσίτσα.

Αργότερα, το κτήριο κατεδαφίστηκε και ανοικοδομήθηκε νέο, αποτελώντας πλέον πτέρυγα τού κεντρικού Αρσακείου Μεγάρου. Το 1937, την ίδια περίοδο που έγινε η μεταστέγαση των Αρσακείων στο Παλαιό Ψυχικό, αποφασίστηκε και η μεταφορά των Τοσιτσείων-Αρσακείων Σχολείων σε ιδιόκτητο κτήριο στη συμβολή των οδών Aχαρνών και Σουρμελή. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, ανέκυψε το πρόβλημα τής κεντρικής θέσης των Σχολείων που δυσχέραινε τη λειτουργία τους. Έτσι, αποφασίστηκε η εκ νέου μεταφορά τους έξω από την πόλη, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 200 στρεμμάτων στην Εκάλη.


H ανοικοδόμηση τού σχολικού συγκροτήματος ολοκληρώθηκε κατά τα έτη 1969-1971 και η λειτουργία του άρχισε το 1972. Η επιλογή τής θέσης τού νέου σχολείου, με εύκολη πρόσβαση από την εθνική οδό, αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη μέσα στις συνθήκες που δημιούργησε η ανάπτυξη τής πόλης προς τα βόρεια. Η αρχιτεκτονική του συνδυάζει τις αυστηρές σχολικές προδιαγραφές με την κάλυψη των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών.


Tο κτιριακό συγκρότημα, που περιβάλλεται από δάσος και κήπους, είναι ένα οικοδόμημα με εσωτερική επικοινωνία όλων των πτερύγων και διαθέτει μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας και ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους. Η κεντρική θέση τού ανοιχτού θεάτρου με την αμφιθεατρική διάταξη των καθισμάτων αποτελεί σήμα-κατατεθέν τού Σχολείου, ένα σημείο αναφοράς στις αναμνήσεις των μαθητών που έχουν αποφοιτήσει από εκεί. 

stoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .