Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

Υποβάθμιση της γερμανικής οικονομίας λόγω κινδύνων από την Ελλάδα


Σε υποβάθμιση της γερμανικής οικονομίας στην κλίμακα "Α+" (από "AA -") προχώρησε ο ανεξάρτητος οίκος αξιολόγησης Egan Jones. Οι αναλυτές του οίκου τοποθετούν την διαβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας και αιτιολογούν την απόφασή τους αυτή στην ολοένα εντεινόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη που αργά ή γρήγορα θα πλήξει και τις γερμανικές εξαγωγές, ενώ αυξάνει παράλληλα και το κόστος «διασώσεων» για τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα τονίζουν πως ανεξάρτητα από το εάν η Ελλάδα ή κάποιο άλλο μέλος της Ευρωζώνης εγκαταλείψει το ευρώ, η Γερμανία θα μείνει με "τεράστιες ανείσπρακτες απαιτήσεις".

Οι ειδικοί του Egan-Jones εκτιμούν πως οι συνολικές οφειλές τρίτων ευρωπαϊκών χωρών προς τη Γερμανία αγγίζουν τα 700 δισ. ευρώ με μόνο το 50% να είναι εισπράξιμο! Μάλιστα στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης.

Εφόσον συνυπολογισθούν και αυτά τα κεφάλαια τότε το χρέος της Γερμανίας σκαρφαλώνει στο 114% του ΑΕΠ, όπως εκτιμά ο οίκος, ενώ χωρίς την επιπρόσθετη έκθεση εκτιμάται στο 89% για το 2012.

Ενδεικτικό είναι πως στην αιτιολογική τους έκθεση οι αναλυτές του οίκου θέτουν σε αρνητική θέση και τις προοπτικές (outlook) της γερμανικής οικονομίας, κάτι που μεταφράζεται σε παρακολούθηση για μελλοντική περαιτέρω υποβάθμιση!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .