Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΔΝΤ: «Βλέπει» κινδύνους επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομία

Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους επιβράδυνσης, τονίζεται στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η έκθεση σημειώνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμους βασίζεται υπερβολικά στις (άμεσες ξένες) επενδύσεις και καλεί την ηγεσία της χώρας να ενισχύσει την κατανάλωση και να στρέψει τις αποταμιεύσεις των πολιτών από την αγορά κατοικίας.

«Οι αρχές έχουν σηκώσει το πόδι από το φρένο, αλλά δεν έχουν πατήσει ακόμη αρκετά το γκάζι», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάσκεψης με δημοσιογράφους ο Μάρκους Ροντλάουερ, επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Κίνα.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί 8% φέτος και 8,5% το 2013. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί από 3% έως 3,5% φέτος και από 2,5% έως 3% το 2013.

Αν και η οικονομία «φαίνεται να βρίσκεται σε μία διαδικασία ομαλής προσγείωσης», η επίτευξή της αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση, αναφέρει η έκθεση, ενώ προσθέτει: « Η Κίνα είναι σε κατάλληλη θέση να απαντήσει με δύναμη, αν χρειασθεί, σε μία επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής».

Καθώς οι εξαγωγές της Κίνας επιβραδύνθηκαν, οι αρχές της χώρας επέτρεψαν την υποτίμηση του γουάν φέτος κατά 1,4% έναντι του δολαρίου μετά από την ανατίμησή του κατά 4,7% το 2011. Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι το κινεζικό νόμισμα, το γουάν, είναι «μέτρια» υποτιμημένο, κάτι που αμφισβητεί η Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .