Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ώρα για μεγάλες πολιτικές αποφάσεις

Γ. Στουρνάρας: « Χωρίς να σπάσουμε αυγά δεν βγαίνει το πρόγραμμα» - Πέντε δισ. από μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων


«Τα νούμερα δεν βγαίνουν αν δεν σπάσουμε αυγά» δήλωσε στο «Βήμα» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας λίγες ώρες πριν από τη δεύτερη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τρίτης.

Και προειδοποίησε ότι η αναζήτηση για το πρόγραμμα περικοπών των 11,6 δισ.ευρώ θα συνεχισθεί εντατικά μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε να εξευρεθεί το καταλληλότερο μίγμα των επιμέρους μέτρων.

Ωστόσο εξήγησε ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν γίνεται να μην θιγούν μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και δεν μειωθεί το προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Κατά τον κ. Στουρνάρα για να προσεγγισθεί ο στόχος των 11,6 δισ. ευρώ, πρέπει να εξασφαλισθεί εξοικονόμηση 5δισ. ευρώ από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πράγμα που ισοδυναμεί σχεδόν με το 50% της προσαρμογής.

Οπότε όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για σκληρές επιλογές στις ζώνες των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων και βεβαίως στην περιοχή των μισθών στο Δημόσιο, γεγονός που εξηγεί την επανάκαμψη της εφεδρείας στο προσκήνιο. Κοινή είναι η πεποίθηση λοιπόν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται προ σκληρού διλήμματος και όπως λέει ο κ.Στουρνάρας απάντηση δεν θα υπάρξει αν δεν ληφθούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις.

Ουσιαστικά ο κ. Στουρνάρας θέτει τους τρεις αρχηγούς προ των ευθυνών τους και τους καλεί να σηκώσουν όλο το κόστος παραμονής της χώρα στο ευρώ και να μη διστάσουν να λάβουν ακόμη και απολύτως αντιδημοφιλείς αποφάσεις.

Δεν ξέρουμε τι θα κάνουν άλλά η τοποθέτηση του κ.Στουρνάρα δεν αφήνει καμία δυνατότητα παρερμηνειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .