Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Γαλλία: Ανάρπαστο το σημερινό φύλλο της εφημερίδας που δημοσίευσε σκίτσα του Μωάμεθ

Απροσπέλαστη η ιστοσελίδα του Charlie Hebdo, ανάρπαστο το φύλλο. Ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης στις γαλλικές πρεσβείες.
Αδύνατη είναι σήμερα η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Charlie Hebdo που κυκλοφόρησε έχοντας δημοσιεύσει σκίτσα με θέμα τον Μωάμεθ, ενώ η σελίδα του στο Facebook έχει κατακλυσθεί από θετικά ή αρνητικά σχόλια.

Τεχνικό πρόβλημα, υπερφόρτωση ή έξωθεν παρέμβαση; Οι λόγοι του αποκλεισμού της ιστοσελίδας δεν είναι γνωστοί.

Τον Νοέμβριο του 2011, μετά την κυκλοφορία της ειδικής έκδοσης με τίτλο «Charia Ηebdo» και αρχισυντάκτη τον Μωάμεθ, τα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας πυρπολήθηκαν και η ιστοσελίδα έγινε στόχος πειρατείας.

Στο Facebook και στο Twitter υποστηρικτές και πολέμιοι αναρτούν σχόλια, εξαιρετικά βίαια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι «κατανοεί ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν...αλλά ζούμε σε ένα κοσμικό και δημοκρατικό κράτος», υπενθυμίζοντας ότι «εκείνοι των οποίων η ευαισθησία έχει πληγωθεί, μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη».
Οταν τού ζητήθηκε να σχολιάσει την βεβαρημένη διεθνή συγκυρία εν μέσω της οποίας το Charlie Hebdo, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε ότι «εναπόκειται στη διεύθυνση της εφημερίδας να αποφασίσει αν θα το κάνει ή όχι».

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, o γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των γαλλικών πρεσβειών.

"Προφανώς έστειλα οδηγίες προς (τις πρεσβείες σε) όλες τις χώρες όπου μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, λαμβάνουμε ιδιαίτερες προφυλάξεις», είπε δηλώνοντας «ανήσυχος».
Ο Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι στη σημερινή διεθνή συγκυρία, η δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

"Στη Γαλλία, ισχύει η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και δεν πρέπει να πλήττεται. Τώρα σε αυτή τη συγκυρία, με δεδομένη αυτήν την βλακώδη ταινία, αυτό το απίστευτο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, υπάρχει φόρτιση σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Στην ερώτηση αν είναι έξυπνο να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, η απάντηση είναι 'όχι'. Πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή «.

Εκπρόσωποι της μουσουλμανικής και της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας εξέφρασαν την αντίθεσή του με τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα τεύχη της εφημερίδας έχουν γίνει ανάρπαστα στα περίπτερα της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .