Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Μπακογιάννη: «Η Γερμανία κέρδισε από την ελληνική κρίση»

Μπακογιάννη: «Η Γερμανία κέρδισε από την ελληνική κρίση»

Η Γερμανία κέρδισε από την Ελληνική κρίση 45 δισεκατομμύρια ευρώ και, μέσω της όλης πολιτικής καθορισμού των τόκων, έδωσε στην Ελλάδα 15,2 δισεκατομμύρια”, τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας χθες σε ημερίδα της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών στο Βερολίνο. Η κυρία Μπακογιάννη εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και ζήτησε περισσότερο χρόνο. Προειδοποίησε ακόμη για για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει ολόκληρη η Ευρωζώνη σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης και ενίσχυσης του λαϊκισμού.

“Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και εσείς χρειάζεστε μια Ευρώπη που να είναι ενωμένη και όχι ο ένας μετά τον άλλο να αποχωρούν από το ευρώ. Τον Ιούνιο ελήφθησαν πολύ καλές αποφάσεις για την Ευρωζώνη, αλλά και εκτός αυτής. Πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν γίνεται να μείνουμε ακίνητοι”, δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη και τάχθηκε υπέρ των γρήγορων αποφάσεων, στην κατεύθυνση της πολιτικής και οικονομικής ένωσης. “Ή θα προχωρήσουμε μπροστά ως Ευρωπαίοι, ή θα γυρίσουμε πίσω. Δεν μπορούμε να μείνουμε στο ίδιο σημείο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε ακόμη υπέρ μιας συνολικής λύσης για το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης. “Χρειαζόμαστε συνολική λύση για την Ευρώπη. Τη χρειάζεται η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε: θέλουμε να προχωρήσουμε στην Ευρώπη, ή θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στις εθνικές, κυρίαρχες απόψεις του χθες;”, διερωτήθηκε και, ειδικά σε ό,τι αφορά το εάν η Ελλάδα θα φανεί αντάξια της αλληλεγγύης των εταίρων της, τόνισε την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί, τις πρωτοφανείς θυσίες που καλείται να επωμιστεί ο ελληνικός λαός και την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι “ το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο για τους υπόλοιπους σε περίπτωση που η Ελλάδα πτώχευε” και πρόσθεσε: “Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξει η απόλυτη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Φανταστείτε ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν μπορούν να πάνε στο φαρμακείο. Υπάρχουν παιδιά που στην Ελλάδα του σήμερα, πεινάνε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Πρέπει να πετύχουμε και για να πετύχουμε χρειάζεται περισσότερο χρόνος”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνομιλητών της σχετικώς με τον κίνδυνο να ξεσπάσει στην Ελλάδα κοινωνική έκρηξη, εάν ο πολίτες δεν πεισθούν ότι η παραμονή στο ευρώ είναι κάτι καλό για αυτούς, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι για πρώτη φορά στην εικοσαετή πολιτική της καριέρα αντιμετωπίζει μια κατάσταση όπως αυτή που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, με την ενίσχυση ενός “αμιγώς φασιστικού” κόμματος. “Πρέπει να προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε περισσότερο, να δείξουμε σε αυτό το λαό το φως στο βάθος του τούνελ. Και το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία, με τον λαϊκισμό. Εμείς στην Ελλάδα εφηύραμε τη Δημοκρατία. Και μαζί με τη Δημοκρατία εφηύραμε και το λαϊκισμό. Είμαστε ειδήμονες σ' αυτό. Και αυτόν το λαϊκισμό θα τον πληρώσουμε ακριβά. Και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη, θα τον πληρώσουμε ακριβά”, ανέφερε.

Αναφερόμενη πάντως στην βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Νομπέλ Ειρήνης, η κυρία Μπακογιάννη υποστήριξε ότι “στην ουσία δεν πήρε η δική μας γενιά το Νομπέλ, αλλά η γενιά που έζησε τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία είχε όραμα για την Ευρώπη, η οποία δημιούργησε την ενωμένη Ευρώπη”.

Κατά την παραμονή της στο Βερολίνο, η κυρία Μπακογιάννη συναντήθηκε ακόμη με τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και με τον υφυπουργό Εργασίας, αρμόδιο για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.

Σε δήλωσή της προς το κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η Γερμανία έχει κερδίσει από αυτή την κρίση, τόνισε ότι “κανείς συνταξιούχος στην Γερμανία και κανείς φορολογούμενος δεν έχασε τίποτα”, ενώ πρόσθεσε: “Δεν μπορείτε να εισπράξετε άλλους φόρους πια στην Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχουν τα λεφτά για να πληρωθούν αυτοί οι φόροι. Δεκαπέντε νέοι φόροι έχουν επιβληθεί στους πολίτες. Δεν μπορείτε να πιέσετε κι άλλο τους μισθούς προς τα κάτω, γιατί ήδη έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Οι συντάξεις το ίδιο. Οπότε θα έπρεπε να πει κανείς στην Ελλάδα ξεκάθαρα “ναι, δεν σας θέλουμε πια στην Ευρωζώνη”. Αλλά αυτό θεωρώ πως έχει μεγάλο κόστος για την Ευρώπη”.

ΠΗΓΗ:kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .