Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

«Νίκη» Ομπάμα κατά Ρόμνεϊ στην εξωτερική πολιτική


«Νίκη» Ομπάμα κατά Ρόμνεϊ στην εξωτερική πολιτική

Νικητής ο Ομπάμα στο τρίτο ντιμπέιτ για την εξωτερική πολιτική. Νέα αναφορά Ρόμνεϊ για την Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο νικητής της τρίτης και τελευταίας τηλεμαχίας για τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις περισσότερες σφυγμομετρήσεις τηλεοπτικών σταθμών και ιστοσελίδων. Το τρίτο ντιμπέιτ, που έγινε στην πολιτεία Φλόριντα, αφορούσε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά δεν απουσίασαν και αναφορές για την οικονομία και άλλα εσωτερικά ζητήματα.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν έγινε καμία αναφορά. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, δεν παρέλειψε όμως, ούτε και σ' αυτό το ντιμπέιτ -κάτι που συνηθίζει και σε ομιλίες του στην προεκλογική περίοδο- να ισχυριστεί ότι η πολιτική Ομπάμα οδηγεί την αμερικανική οικονομία στα βήματα της Ελλάδας.

Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, ο κ. Ρόμνεϊ, στις περισσότερες τοποθετήσεις του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, εμφανίστηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) με διαφορετικές θέσεις, σε σχέση με προηγούμενες απόψεις που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και σε γενικές γραμμές συμφώνησε με την πολιτική του σημερινού ένοικου του Λευκού Οίκου. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές έκαναν λόγο για «Ρομνησία», κάτι που είχε αναφέρει το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος Ομπάμα, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι ξέχασε τις υπερσυντηρητικές θέσεις του και τις αντικατέστησε με πιο μετριοπαθείς για να ικανοποιήσει μέρος του εκλογικού σώματος, επιχειρώντας να κερδίσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κυριάρχησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λίβανο, Αίγυπτο) και οι δυο υποψήφιοι για την προεδρία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ, το οποίο αν δεχθεί επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό του, επισήμαναν χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου-συντονιστή της συζήτησης.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι έπειτα από τόσα χρόνια πολέμων πρέπει να χτίσουμε και το δικό μας έθνος, ενώ ο κ. Ρόμνεϊ υποστήριξε πως πρέπει να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο, όχι να περιμένουμε, όπως είπε, από τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και την Κίνα τι θα πράξουν, προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα είναι να γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη.

Αντίθετα, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η τρομοκρατία, επισημαίνοντας ότι δεν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες με το Ιράν. Όμως, όπως είπε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, στόχος μας παραμένει ο τερματισμός του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

"Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα έλεγε κανείς ότι θέλετε να εισαγάγετε πολιτικές της δεκαετίας του ΄80», υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στη γνωστή τοποθέτηση του κ. Ρόμνεϊ ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ΗΠΑ. «Αυτά είναι απομεινάρια του ψυχρού πολέμου», όπως του είπε.

Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ, απαντώντας σε ερώτηση για την τρομοκρατία και την Αλ Κάιντα, ενώ σε γενικές γραμμές συμφώνησε με τον πρόεδρο Ομπάμα, επιχείρησε να δείξει ότι διαφωνεί με την στρατηγική του. «Τον συγχαίρω για την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και για τον πόλεμο κατά της ηγεσίας της Αλ Κάιντα. Αλλά, δεν θα τα καταφέρουμε μόνο με τους σκοτωμούς», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος Ομπάμα του απάντησε, λέγοντας: «Αρχικά, είχατε πει ότι δεν πρέπει να έχουμε χρονοδιάγραμμα στο Αφγανιστάν. Στη συνέχεια, είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε. Τώρα, λέτε: ίσως, εξαρτάται, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο κάνετε λάθος, αλλά στέλνετε και μπερδεμένα μηνύματα στους στρατιώτες μας και στους συμμάχους μας».

Τέλος, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι «οι συμμαχίες των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ άλλοτε ισχυρότερες στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική, με το Ισραήλ, όπου έχουμε μια πρωτόγνωρη συνεργασία μεταξύ του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά, αυτό που καταφέραμε επίσης να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε την Αμερική. Κι' αυτό είναι το σχέδιό μου», επισήμανε.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ υποστήριξε ότι «σκοπός μας είναι να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ειρήνη. Θέλουμε ένα ειρηνικό πλανήτη. Θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν ειρηνικά και να ξέρουν ότι έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό και εποικοδομητικό μέλλον, χωρίς πολέμους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αλλά, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις αρχές της ειρήνης, πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και η αρχή γι' αυτό είναι μια ισχυρή εγχώρια οικονομία. Δυστυχώς όμως η οικονομία δεν είναι ισχυρότερη».

Όταν ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα για την ανεργία, ο Αμερικανός ηγέτης επανέλαβε την κριτική του κατά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, επειδή οι εταιρείες του επένδυαν στην Κίνα.

Οι θέσεις των υποψηφίων

Εθνική Άμυνα

Ρόμνεϊ: «Το πολεμικό μας ναυτικό δεν υπήρξε ποτέ τόσο συρρικνωμένο από το 1917. Λένε ότι χρειάζονται 313 πλοία για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές τους. Είμαστε στα 285...Θα φροντίσω να έχουμε τα πλοία που έχει ανάγκη το ναυτικό μας».

Ομπάμα: «Νομίζω ότι ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ μάλλον δεν έχει δαπανήσει και πολύ χρόνο για να δει πώς λειτουργούν οι ένοπλες δυνάμεις μας. Αναφερθήκατε στο πολεμικό ναυτικό και τον μικρότερο αριθμό πλοίων σε σχέση με το 1916. Ε λοιπόν, κυβερνήτη, έχουμε επίσης λιγότερα άλογα και ξιφολόγχες, γιατί ο στρατός μας έχει αλλάξει.

Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή

Ρόμνεϊ: «Η στρατηγική μου είναι αμετακίνητη, θα καταδιώξω τους κακούς, θα κάνω ό,τι γίνεται για να τούς σταματήσω, να τους εξοντώσω, να τούς βγάλω από το τοπίο. Αλλά η στρατηγική μου είναι ευρύτερη...ο σωστός δρόμος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα καταδιώξουμε εκείνους που είναι οι αρχηγοί αυτών των αντι-αμερικανικών οργανώσεων και αυτών των τζιχαντιστών, αλλά επίσης να βοηθήσουμε τον μουσουλμανικό κόσμο"

Ομπάμα: «Είμαι ευτυχής που αναγνωρίζετε ότι η Αλ Κάιντα αποτελεί απειλή. Διότι εδώ και λίγους μήνες απαντήσατε ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή για την Αμερική, όχι η Αλ Κάιντα...Κάθε φορά που εκφράζετε μία άποψη, είναι λάθος».

Ιράν

Ομπάμα: «Οσο θα είμαι πρόεδρος, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Αυτό το είπα ξεκάθαρα όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Οικοδομήσαμε τον ισχυρότερο συνασπισμό και επιβάλαμε τις αυστηρότερες κυρώσεις στην ιστορία κατά του Ιράν. Και αυτό παραλύει την οικονομία τους. Η διαφωνία μου με τον κυβερνήτη Ρόμνεϊ είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας επανέλαβε συχνά ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο ανάληψης πρόωρης στρατιωτικής δράσης. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν σφάλμα, πάντα πίστευα ότι θα είναι το ύστατο, όχι το πρώτο, μέσον».

Ρόμνεϊ: «Βλέπω ότι το Ιράν βρίσκεται κατά τέσσερα χρόνια πιο κοντά τη βόμβα...Οφείλουμε να αποτρέψουμε το Ιράν με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα. Οι συντριπτικές (οικονομικές) κυρώσεις...υποστήριξα αυτήν την ιδέα εδώ και πέντε χρόνια...Σήμερα, θα ενίσχυα τις κυρώσεις...Θα φρόντιζα αυτοί οι διπλωμάτες να έχουν μεταχείριση παρία ανά τον κόσμο, όπως μεταχειρισθήκαμε τους νοτιοαφρικανούς διπλωμάτες κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ».

Ισραήλ

Ομπάμα: «Το Ισραήλ είναι ο κύριος σύμμαχός μας στην περιοχή...Οικοδομήσαμε μαζί την ισχυρότερη συμμαχία στην ιστορία στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα των πληροφοριών. Αυτήν την εβδομάδα θα έχουμε τη μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση που έχουμε κάνει με το Ισραήλ».

Ρόμνεϊ:"Οταν θα γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ, θα βρίσκομαι στο πλευρό του Ισραήλ. Και αν το Ισραήλ δεχθεί επίθεση, θα το υποστηρίξουμε. Οχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά σε στρατιωτικό».

Η κύρια απειλή για τις ΗΠΑ

Ομπάμα: «Πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να είναι τα τρομοκρατικά δίκτυα».

Ρόμνεϊ: «Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι ένα πυρηνικό Ιράν».

Συρία

Ρόμνεϊ: «Δεν επιθυμώ την ανάμειξη του στρατού μας στη Συρία».

Ομπάμα: «Κάνουμε ακριβώς ό,τι πρέπει να κάνουμε για να προωθήσουμε τη λύση μίας μετριοπαθούς κυβέρνησης στη Συρία και μίας πραγματικής διαδικασίας μετάβασης που θα οδηγήσει στην αποχώρηση του Ασαντ».
ΠΗΓΗ:kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .