Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΣΤΟ 27,7% Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ


Αυτά βλέπουν τα πρώην μεγάλα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και δεν θέλουν να ακούν για επαναληπτικές εκλογές. Συγκεκριμένα στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η οποία διενεργηθεί από την εταιρεία Marc για λογαριασμό του Alpha, οΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδος ανεβάζοντας κατά 10 μονάδες τα ποσοστά του, φτάνοντας έτσι στο 27,7% στην εκτίμηση ψήφου.

Σταθερή και ελαφρώς ανεβασμένη η Νέα Δημοκρατία, συγκέντρωσε ποσοστό 20,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ με 12,6%,συνεχίζει την καθοδική του πορεία.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου διατηρούν τη δύναμή τους 10,2%, ενώ αποδυναμωμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ με ποσοστό 7%, η Χρυσή Αυγή, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό5,7%, και η Δημοκρατική Αριστερά 4,9%.
Οι πολίτες σε ποσοστό 62,7% ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 32% τάσσεται υπέρ των επαναληπτικών εκλογών. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε ποσοστό 85,9% δηλώνει πως θα ψήφιζε το ίδιο κόμμα. Ωστόσο το 53,2% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η παράσταση νίκης που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στη μετακίνηση ψηφοφόρων από τα άλλα κόμματα, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς αλλά και σχηματισμών που βρέθηκαν εκτός Βουλής.
Οι ψηφοφόροι που προσελκύει ο ΣΥΡΙΖΑ έλκονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την αντιμνημονιακή ρητορική του κόμματος σε συνδυασμό με την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς.
Το μεγαλύτερο τμήμα των νέων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το ΚΚΕ (22%) και από μικρότερα κόμματα (19,3%) όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μειώνεται αισθητά το ποσοστό τους σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες προέρχεται το 11% των νέων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από το ΠΑΣΟΚ μόνο το 8%, όπως αντίστοιχα και από τη Χρυσή Αυγή (8%).


Η μεγαλύτερη μερίδα ψηφοφόρων που μετακινούνται στη ΝΔ προέρχεται κυρίως από τους Ανεξάρτητους Ελληνες (4,9%). Το ΠΑΣΟΚ «κερδίζει» κυρίως από τους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Αριστεράς (5,4%).
Από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών δεν έμεινε ικανοποιημένο το 53,2% των ερωτηθέντων σε αντίθεση με το 44,8% που ικανοποιήθηκαν πολύ ή αρκετά. Οπως είναι φυσικό, το 77,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ικανοποιημένοι όπως και το 75% της ΔΗΜΑΡ. Στον αντίποδα βρίσκονται οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όπου σε ποσοστά πάνω από 82% εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το αποτέλεσμα, λόγω της κατάρρευσης των ποσοστών των 2 κομμάτων.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένα ποσοστό 57,8% εκφράζει απογοήτευση, ανησυχία ή και αδιαφορία για το αποτέλεσμα των εκλογών κυρίως από το γεγονός ότι δεν σχηματίζεται κυβέρνηση, αλλά και για το μέλλον της χώρας εντός ευρώ.
Τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας θέλουν περίπου 2 στους 3 ψηφοφόρους (62,7%), έναντι 32% που υποστηρίζουν τις επαναληπτικές εκλογές. Οικουμενική ζητεί το 30,4% των ερωτηθέντων, ενώ η πρόταση για κυβέρνηση Αριστεράς έχει την υποστήριξη του 28,1% των ερωτηθέντων. Τρίτη επιλογή έρχεται με 24,7% η συγκρότηση κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.


Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στην εκτίμηση ψήφου, έχουν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 27,7%, Νέα Δημοκρατία 20,3%, ΠΑΣΟΚ 12,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,2%, ΚΚΕ 7%, Χρυσή Αυγή 5,7%, Δημοκρατική Αριστερά 4,9%, ΛΑΟΣ 2,3%, Δημιουργία Ξανά 1,8%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,7%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,5%, ΔΡΑΣΗ 1,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .