Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Έκκληση ΟΗΕ σε Άγκυρα και ΕΕ να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό των δικαιωμάτων στη διάρκεια των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία επανεισδοχής στην Τουρκία μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής.

«Η ανησυχία μου είναι ότι σε όλα αυτά (τις διαπραγματεύσεις) δεν αναφερόμαστε στα δικαιώματα των μεταναστών Αναφερόμαστε στους μετανάστες, όμως δεν ασχολούμαστε με τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», δήλωσε ο Φρανσουά Κρεπό μετά την ολοκλήρωση μιας επίσκεψής του στην Τουρκία.

Ο Κρεπό προέτρεψε τις τουρκικές και τις ευρωπαϊκές αρχές «να μην ξεχνούν στη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων ότι πρόκειται για ανθρώπους και όχι για τσουβάλια με πορτοκάλια ή υπολογιστές που διακινούμε», καλώντας και τις δύο πλευρές να προστατεύσουν «την αξιοπρέπεια» των μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες μια συμφωνία επανεισδοχής στη χώρα μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής, μία ημέρα μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων να προσφέρουν διευκολύνσεις στους Τούρκους που επιθυμούν να αποκτήσουν βίζα.

Εξάλλου ο Κρεπό επέστησε στην προσοχή στην κατάσταση των μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία, καλώντας τη χώρα, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει νέο Σύνταγμα, να αναφερθεί σε αυτό λεπτομερώς στα δικαιώματα των μεταναστών ακόμη και όσων δεν έχουν άδεια παραμονής.

Τέλος, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ χαιρέτισε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δεχθεί στο έδαφος της χώρας τους Σύρους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που σημειώνονται στη χώρα τους. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εκτάκτων Καταστάσεων ο αριθμός των σύρων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς στην Τουρκία ανέρχεται σήμερα σε 34.332.


καθημερινή
«Αυτή είναι μια εντελώς θετική κίνηση από την πλευρά των τουρκικών αρχών», επεσήμανε ο Κρεπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .