Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πρόταση Άναν για μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία

Πρόταση Άναν για μεταβατική κυβέρνηση, από την οποία θα αποκλείονται αξιωματούχοι και των δύο πλευρών που μπορεί να δυναμιτίσουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης.



Ο διεθνής μεσολαβητής Κόφι Άναν πρότεινε την δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στη σύγκρουση που κλιμακώνεται.

Οι μεγάλες δυνάμεις- Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία- υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα που θα συζητηθεί το Σάββατο στη συνάντηση της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη, διευκρίνισαν χθες αργά το βράδυ διπλωμάτες από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ιδέα της κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία θα συμμετέχουν υποστηρικτές του προέδρου Ασαντ και μέλη της αντιπολίτευσης, αποτελεί μέρος «βασικών κατευθυντήριων γραμμών για μια μετάβαση» στη Συρία, τις οποίες ο Άναν έχει ήδη στείλει στους υπουργούς Εξωτερικών που θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη της Γενεύης.

Σύμφωνα με την πρόταση του Αναν, στη μεταβατική αυτή κυβέρνηση δεν θα συμμετέχουν αξιωματούχοι, «η παρουσία των οποίων μπορεί να αμαυρώσει την πολιτική μετάβαση, να δυναμιτίσει την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης ή τις προσπάθειες συμφιλίωσης» .

«Η περιγραφή που έκανε ο Άναν δείχνει πως ο Άσαντ μπορεί να εξαιρεθεί από την κυβέρνηση αυτή, όπως και ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης», διευκρίνισε διπλωμάτης, επισημαίνοντας όμως πως τίποτε στην πρόταση Αναν δεν αποκλείει αυτομάτως τη συμμετοχή του σύρου προέδρου.

«Η αποδοχή του σχεδίου αυτού από την Ρωσία μπορεί να σημαίνει ότι είναι έτοιμη να δει τον Άσαντ να φεύγει», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης, όμως δυτικός αξιωματούχος επισήμανε πως η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον Σύρο πρόεδρο ή να αποδεχτεί ιδέες αντίθετες με τα συμφέροντά της.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν υπογράμμισε πως οι ιδέες που θα παρουσιάσει στη Γενεύη ο Αναν δεν θα γίνουν αυτομάτως δεκτές από τους υπουργούς . «Θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης για τους υπουργούς».

Στη διάσκεψη της Γενεύης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν η Τουρκία, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς επίσης και οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, του Κουβέιτ και του Ιράκ.

καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .