Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Δέσμευση Μεϊμαράκη για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής


Αλλαγές στο Κανονισμό της Βουλής, μέσα από διάλογο και συναίνεση, προανήγγειλε ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Τη δέσμευση ότι θα υπηρετήσει αρχές και θεσμούς, για το συμφέρον των πολιτών και της χώρας και θα ασκήσει τα καθήκοντα του ως πρόεδρος όλης της Βουλής, εξέφρασε, από το βήμα του Κοινοβουλίου, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής του.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «ως μεγάλη ευκαιρία για συναινετική αλλαγή» του, «χωρίς προσχήματα και συνθήματα», αλλά με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Κοινοβουλίου και την αποκατάσταση του κύρους του πολιτικού κόσμου.

«Υπάρχουν νέα δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, κινούμενοι θεσμικά. Η Βουλή στηρίζεται στη συνεργασία. Μπορούμε και να συμφωνούμε», επισήμανε, καλώντας βουλευτές, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης, να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στους πολίτες.

Ο κ. Μεϊμαράκης ευχαρίστησε, προσωπικά, τόσο τον Αντώνη Σαμαρά που τον επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής όσο και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, που στήριξαν την πρόταση, ενώ εξέφρασε τον σεβασμό του και σε όσους βουλευτές δεν τον τίμησαν με την ψήφο τους.

Έμφαση έδωσε ο νέος πρόεδρος της Βουλής όχι μόνο στην οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα αλλά και στην πολιτική κρίση και δήλωσε διατεθειμένος να συμβάλει, με όλες του τις δυνάμεις, «στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας που σχημάτισαν οι πολίτες».

«Η συνεργασία όλων των παρατάξεων είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει δημιουργική, αν πορευτούμε με συναίνεση. Γι' αυτό, το φορτίο ευθύνης του Κοινοβουλίου είναι μεγάλο. Οι πολίτες έχουν στραμμένα τα βλέμματα πάνω μας, γι' αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η πολιτική και η ηθική συμβαδίζουν», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Βουλή πρέπει να είναι «βήμα διαλόγου», σύνθεσης και ενότητας και όχι δημιουργίας διαχωριστικών γραμμών.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι. Οφείλουμε να στηρίξουμε το κοινοβούλιο, να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας, προσθέτοντας ένα λιθαράκι, υπηρετώντας τους πολίτες και το εθνικό συμφέρον» κατέληξε ο νέος πρόεδρος της Βουλής.

«Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει την έβδομη θέση αντιπροέδρου. Όπως επίσης, προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα τον αριθμό των ψήφων που πρέπει να συγκεντρώσει ο προτεινόμενος για αντιπρόεδρος από κάθε κόμμα, για να καλύψει τη θέση».

Τα παραπάνω αποτελούν την απάντηση που έδωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ερωτηθείς μετά την εκλογή του για το ενδεχόμενο να μείνει κενή η θέση του εβδόμου αντιπροέδρου, στην περίπτωση που ο προταθείς από τη Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 75 ψήφους. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των επτά αντιπροέδρων ξεκινά στις 14.00 το μεσημέρι και είναι μυστική, ενώ η απάντηση που έδωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Μεϊμαράκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καλυφθεί η θέση του έβδομου αντιπροέδρου, αν ο προτεινόμενος της Χρυσής Αυγής δεν συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνται.

Από τη ΝΔ, προτεινόμενοι για τις θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής είναι για τη θέση του Α' αντιπροέδρου, ο Ιωάννης Τραγάκης, του Β΄ αντιπροέδρου, ο Θανάσης Νάκος και του Γ΄ αντιπροέδρου, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό ότι, για τη θέση του Δ΄ αντιπροέδρου, προτείνεται ο Ιωάννης Δραγασάκης. Από το ΠΑΣΟΚ, για τη θέση του Ε' αντιπροέδρου, θα προταθεί ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, θα προταθεί για τη θέση του ΣΤ' αντιπροέδρου, η βουλευτής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η πρόταση της Χρυσής Αυγής για τον Ζ' αντιπρόεδρο της Βουλής.

καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .