Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Πύρινο μέτωπο στο Άγιο Όρος

Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Αρκαδία, Κορινθία, Άγιο Όρος.


Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με τη φωτιά στο Άγιο Όρος, όπου επιχειρούν από αέρος 4 αεροσκάφη 2 ελικόπτερα 30 οχήματα 72 πυροσβέστες 40 πεζοπόροι, 3 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και 7 υδροφόρες από τις μονές.

Συντονίζει ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος.
Οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που από χθες δίνουν μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από το 'Αγιο Όρος και επεκτάθηκε τα ξημερώματα προς την περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής, απειλώντας προς στιγμήν τον οικισμό.

Από νωρίς οι Αρχές έδωσαν εντολή να εγκαταλείψουν την Ουρανούπολη οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα κ.ο.κ.), ενώ δέκα λεωφορεία των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να τους μεταφέρουν προς την Ιερισσό.

Εξαιτίας της φωτιάς και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί κάποιοι παραθεριστές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ουρανούπολη. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής δεν εκκενώθηκαν τουριστικές μονάδες που βρίσκονται στα όρια του οικισμού.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η φωτιά μαίνεται στην ευρύτερη δασική περιοχή της Ουρανούπολης, φτάνοντας κοντά σε εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται διάσπαρτες κοντά στο δάσος, χωρίς ωστόσο να απειληθούν ξενοδοχειακές μονάδες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι προσπάθειες των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, η κινητοποίηση των οποίων από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση, απέδωσε καρπούς και ο κίνδυνος να απειλήσει η φωτιά την Ουρανούπολη αποφεύχθηκε. Οι φλόγες το τελευταίο 2ωρο -λόγω της φοράς των ανέμων- κατευθύνονταν προς τη Νέα Ρόδα και την Κομίτσα, που βρίσκονται σε απόσταση 7-8 χιλιομέτρων από την Ουρανούπολη.

Για τη δημιουργία ζώνης προστασίας περιμετρικά της Ουρανούπολης επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυροσβεστών, μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, του Δήμου Αριστοτέλη και ιδιωτών, ενώ συνεχώς φτάνουν ενισχύσεις από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Με εντολή του αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη κινητοποιήθηκε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί και να μεταβεί κλιμάκιό της στον τόπο της πυρκαγιάς.

Να σημειωθεί ότι η φωτιά ξεκίνησε, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Μονοξυλίτης στο 'Αγιον Όρος, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλήσει τις εγκαταστάσεις της Μονής.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, μιλώντας στο kathimerini.gr, είπε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον οικισμό, ενώ δεν χρειάστηκε καν οι αρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση. Αν και χαρακτήρισε την κατάσταση ως δύσκολη, δήλωσε αισιόδοξος όσον αφορά την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού που βρίσκονται στην περιοχή και εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τους εκδρομείς και τους τουρίστες.

«Ο οικισμός της Ουρανούπολης προς το παρόν δεν κινδυνεύει. Έχει δοθεί μερική εκκένωση και κάποιοι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα έχουν φύγει» δήλωσε ο αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη Κωνσταντίνος Κατσαβαβάκης.

Το μέτωπο της φωτιάς φτάνει τα 25 χιλιόμετρα και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες με επίγεια και εναέρια μέσα να περιορίσουν τις φλόγες.

Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνται προς τις περιοχές, όπου εξελίσσεται η μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Κεντρικής Μακεδονίας (ΓΑΔΚΜ), η κίνηση των οχημάτων διεκόπη στους δρόμους που οδηγούν στους οικισμούς της Ουρανούπολης, της Τρυπητής και των Νέων Ρόδων. Ταυτόχρονα, γίνεται έκκληση προς τους οδηγούς να ακολουθούν τις ρυθμίσεις των τροχονόμων που βρίσκονται σε καίρια σημεία των οδικών αρτηριών που οδηγούν στις παραπάνω περιοχές.

Από νωρίς, η ΓΑΔΚΜ είχε απευθύνει έκκληση στους οδηγούς -προληπτικά- να μην κινούνται προς την Ουρανούπολη και να μην ακινητοποιούν τα οχήματά τους παραπλεύρως της οδού, προκειμένου να μην παρακωλύεται η κίνηση και το έργο των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην Αρκαδία, η οποία συνεχίζει για τρίτη ημέρα το καταστροφικό της έργο.

Το σοβαρότερο μέτωπο εστιάζεται στην περιοχή Μαλωτά, Βίγλες και Παλαιόχουνη, μεταξύ παλαιάς και νέας εθνικής οδού, ενώ σε όλη την έκταση που έχει καεί, σημειώνονται σποραδικές αναζωπυρώσεις.

Από το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη PZL, δύο Canadair και δύο ελικόπτερα Erickson κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού, συνδράμοντας το έργο των χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων που αριθμούν τους 200 πυροσβέστες, δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας και εθελοντικών ομάδων, που επιχειρούν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, με δηλώσεις του σημείωσε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην περάσει η φωτιά στην παλαιά εθνική οδό και επεκταθεί σε χωριά του δήμου Τρίπολης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τα μέτωπα της Φαλαισίας, τα οποία ελέγχονται.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά στην Αρκαδία έχει καταστρέψει περίπου 27.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, με ελαιόδεντρα, μελίσσια και ζωικό κεφάλαιο.

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, όπου δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθεια να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές και τα χωριά της Αρκαδίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών και της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου αναβάλλονται, λόγω των πυρκαγιών στην Αρκαδία και την Κορινθία, τα εγκαίνια που είχαν προγραμματιστεί για αύριο το πρωί στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .