Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την παροχή πληροφοριών στο ελληνικό κράτος από τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τις καταθέσεις ελλήνων φορολογούμενων πολιτών στην Ελβετία.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

«Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και χειμάζεται από ανηλεείς περικοπές και ακραία λιτότητα, το πολιτικό προσωπικό της σημερινής εξουσίας επικαλείται δικαιολογίες προκειμένου να μην προβεί στην αναζήτηση των φορολογικών δικαιωμάτων της χώρας, επί των καταθέσεων στο εξωτερικό ελλήνων φορολογούμενων πολιτών.

Κατά καιρούς δόθηκαν υποσχέσεις από εκπροσώπους των ελληνικών κυβερνήσεων στη Βουλή ότι το θέμα θα οδηγηθεί σε λύση, με παράλληλες διαβεβαιώσεις ότι βρισκόμαστε κοντά στη φορολόγηση αυτών των χρημάτων.

Ωστόσο, η προσπάθεια που έγινε πριν από δύο χρόνια με σκοπό να εξουσιοδοτηθεί το προεδρείο της Βουλής για να ερευνήσει το ‘πολιτικό χρήμα’ που οδηγήθηκε στην Ελβετία, απέτυχε με ευθύνη συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος.
Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της δεν τήρησε στάση αναμονής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας που υποτίθεται ότι θα ρύθμιζε τα σχετικά θέματα.

Αντίθετα προ δύο ετών, αλλά και πρόσφατα, η γερμανική κυβέρνηση και τα γερμανικά κρατίδια αναζήτησαν τα περίφημα CD που κυκλοφορούν στην αγορά και περιέχουν τα ονόματα καταθετών στις ελβετικές τράπεζες.

Όλο και συχνότερα ακούγεται και γράφεται ότι τα εν λόγω CD περιέχουν στοιχεία που αφορούν συνολικά 10.000 καταθέτες από διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των 1000 γερμανών που διώκονται από τις γερμανικές αρχές.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η κοινωνική αδικία της μονόπλευρης λιτότητας απειλεί την κοινωνική ειρήνη, αποτελεί υποχρέωση της συγκυβέρνησης να προβεί σε επίσημο διάβημα προς τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας, που έχουν στην κατοχή τους τα περίφημα αυτά αγορασθέντα CD και να ζητήσει τα ονόματα των καταθετών στην Ελβετία που είναι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες.

Με δεδομένο ότι η εξαγωγή κεφαλαίων για τα οποία το πόθεν έσχες δεν ελέγχεται είναι υπόθεση εθνικής σημασίας και ασφαλείας και η φορολόγηση των κεφαλαίων αυτών συνιστά μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και ανακούφισης των εξουθενωμένων ελλήνων πολιτών,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα για τον εντοπισμό των ανωτέρω κεφαλαίων και την εξατομίκευση των φορολογητέων προσώπων;

2. Απευθύνθηκαν, όπως δύναται και οφείλουν, στους αρμόδιους υπουργούς του γερμανικού κρατιδίου βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ζητώντας τα ανωτέρω στοιχεία;

3. Έχει αποτελέσει το ανωτέρω ζήτημα αντικείμενο διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας;»

Η ερώτηση κατατέθηκε από τους βουλευτές Παναγιώτη Κουρουμπλή,

Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτη Λαφαζάνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .