Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Ο μαραθώνιος της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά συνεχίζεται...


Ο μαραθώνιος της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά συνεχίζεται...

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16.30 το απόγευμα η επεισοδιακή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση εντός της ημέρας.


Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση είχε διακοπεί και νωρίς το μεσημέρι και συνεχίστηκε στις 15.00, καθώς Τόμσεν και Βρούτσης ενέμεναν στις θέσεις τους. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας πριν τη διακοπή της συνάντησης βγήκε αρκετές φορές έξω από το γραφείο της σύσκεψης προκειμένου να μιλήσει τηλεφωνικά με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση είναι μεταξύ άλλων η οριζόντια μείωση των αποζημιώσεων και η κατάργηση των ωριμάνσεων (σ.σ. των αυξήσεων ανά τριετία στον βασικό μισθό δηλαδή, που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).
Η τρόικα ζητεί πλαφόν (12 μισθών) για την αποζημίωση απόλυσης με 3μηνη προειδοποίηση και η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης να μην είναι οριζόντια, αλλά ανάλογη με την προϋπηρεσία του εργαζομένου. Παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων, όπως το επίδομα γάμου σταδιακά από / έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά είναι κατ' αρχάς θετική στο ζήτημα της εβδομαδιαίας εξαήμερης εργασίας που θέτουν, επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι διατηρείται το 40ωρο της εβδομαδιαίας εργασίας και η δυνατότητα επιλογής ή απόρριψης του νέου συστήματος στο πλαίσιο συλλογικών κλαδικών διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον έως ότου αποτιμηθούν οι αλλαγές που έγιναν με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιπροτάσεις του κου Βρούτση βρήκαν μια κάποια ανταπόκριση στους εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ, ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φαίνεται να εμμένει στη θέση του.
ΠΗΓΗ:zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΙΑ. . . . .